Εμετός

Ο εμετός είναι πολύ συνηθισμένη κλινική εκδήλωση που εμφανίζεται τόσο στον σκύλο όσο και στη γάτα. Η αιτιολογία του εμέτου είναι πολυπαραγοντική και σε αυτό το άρθρο γίνεται προσπάθεια απλώς να παρουσιαστούν τα κυριότερα από τα αίτιά του.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο εμέτου είναι η κατανάλωση ξένων σωμάτων. Εμφανίζεται με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα στα ζώα νεαρής ηλικίας και η εξέλιξη του μπορεί κατά περίπτωση να είναι από κάτι απλό μέχρι όμως να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της υγείας του ζώου.

Στα ζώα νεαρής ηλικίας εμφανίζεται και ο έμετος που οφείλεται σε λοιμώδη αίτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η νοσηλεία των ασθενών με τα αποτελέσματα να μην είναι πάντοτε τα καλύτερα για τους πιστούς μας φίλους, αφού σημαντικός αριθμός ζώων τελικά καταλήγει.

Σε ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, ο έμετος είναι κλινική εκδήλωση νοσημάτων εσωτερικής παθολογίας.

Παθήσεις των νεφρών, του παγκρέατος, του στομάχου, του ήπατος ευθύνονται για εμέτους που μπορεί να έχει το ζωάκι μας. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου έχουμε την εμφάνιση εμέτων καλό είναι ο ιδιοκτήτης να σταματήσει την χορήγηση τροφής και να απευθυνθεί άμεσα στον κτηνίατρό του για περαιτέρω διερεύνηση.