Ο καλός ιδιοκτήτης

Πολλές φορές στα κτηνιατρεία έρχονται ιδιοκτήτες κατοικίδιων με απορίες σχετικά με τη διαχείριση των μικρών τους φίλων. Ευτυχώς για αυτούς , είναι πραγματικά λίγα αυτά που ”απαιτούν” οι τετράποδοι μας φίλοι για νοιώθουν ασφαλείς.

1. Preventive medicine: ο όρος προληπτική ιατρική αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την πραγματική βελτίωση της ζωής των ζώων. Απαραίτητος ο επαρκής εμβολιασμός, ο οποίος διακρίνεται σε αυτόν των νεαρών κουταβιών (ηλικία από 3 – 6 εβδομάδες έως τους 4 μήνες) και σε αυτόν των ενηλίκων με τον ετήσιο αναμνηστικό τους εμβολιασμό.

2. Αποπαρασιτισμός: διακρίνεται σε αυτόν για τα ενδοπαράσιτα και αυτόν για τα εξωπαράσιτα. Πραγματοποιείται καθ ́όλη τη διάρκεια της ζωής του ζώου και κατά μηνιαία – τριμηνιαία διαστήματα, ανάλογα με το πρόγραμμα που ακολουθεί ο εκάστοτε κτηνίατρος.

3. Διατροφή: η καλής ποιότητας διατροφή είναι μία  επένδυση όσον αφορά το ευ ζην του κατοικιδίου μας. Η καλή ποιότητα του τριχώματος, το κατάλληλο σωματικό βάρος, η πεπτική λειτουργία είναι εκφάνσεις καλής διατροφής. Συνιστάται η χορήγηση καλής ποιότητας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ξηράς τροφής.

4. Τακτικός κλινικός έλεγχος από τον κτηνίατρο σας. Πολλές φορές κλινικές εκδηλώσεις που για τον ιδιοκτήτη μπορεί να μην έχουν μεγάλη σημασία (μεγάλα νύχια) είναι ύποπτες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις.

5. Ετήσιος αιματολογικός έλεγχος : κρίνεται απαραίτητο τουλάχιστο μία φορά το χρόνο να τσεκάρουμε αιματολογικά τα ζώα μας, ιδιαιτέρως αν είναι πάνω από 2 ετών.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τα ζωάκια μας.