Τοξοπλάσμωση στη γάτα και πρόκληση αποβολής στις εγκύους

Σκοπός του παρακάτω άρθρου είναι να παρουσιάσει την πραγματική διάσταση του προβλήματος πρόκλησης αποβολής σε εγκύους γυναίκες που οφείλεται στις γάτες. Η τοξοπλάσμωση οφείλεται στο παράσιτο Toxoplasma gondii το οποίο προκαλεί δυνητικά αποβολή σε έγκυες γυναίκες.

Για τη μόλυνση από το παράσιτο ενοχοποιείται η γάτα ως κατοικίδιο,συνήθως από γυναικολόγους οι οποίοι με αυτό τον τρόπο τρομοκρατούν τις εγκυμονούσες γυναίκες , οι οποίες και απομακρύνουν ΑΜΕΣΑ τα ζώα από το σπίτι τους.

Η αλήθεια για την παρασίτωση των εγκύων όμως είναι αρκετά διαφορετική από την παραπάνω θέση. Συγκεκριμένα , η γάτα διασπείρει τις άωρες ωοκύστεις (ΜΟΡΦΗ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΛΕΙ ΝΟΣΟ) για πολύ μικρό χρονικό διάστημα της ζωής τους , κατά προσέγγιση 2 – 20 ημέρες. Η γάτα μολύνεται μόνο  όταν καταναλώνει ωμό κρέας ή ποντίκια, πράγμα που δεν αποτελεί κάτι το σύνηθες στην ελληνική πραγματικότητα.

Οι άωρες μορφές του παρασίτου που μπορεί να μολύνουν την έγκυο μετατρέπονται σε ώριμες και άρα μολύνουσες μόνο για χρονικό διάστημα περίπου δύο ημερών και ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΕΤΑΙ Η ΓΑΤΑ, διότι στη συνέχεια αναπτύσσει ανοσία.

Επομένως, με βάση τη στατιστική, μία γάτα με μέσο όρο ζωής περίπου τα 10 χρόνια, άρα 3650 ημέρες ,αποβάλλει την άωρη μορφή του παρασίτου , η οποία δεν είναι μολύνουσα για 10 ημέρες , κατά μέσο όρο, ΟΤΑΝ τρέφεται με ωμό κρέας και μόνο τότε.

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται τουλάχιστο εμφανές ότι η γάτα ως κατοικίδιο συνεισφέρει απειροελάχιστα στην πρόκληση αποβολής στις εγκύους.

Η γνώση είναι δύναμη, μην διώχνεται τα κατοικίδια σας, ακούγοντας λαθεμένες πληροφορίες. Η πρόκληση αποβολής από τοξοπλάσμωση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ωμών ή όχι καλοψημένων κρεάτων, όπως επίσης και από όχι καλά πλυμένα λαχανικά καθώς και από όχι καλοπλυμένα μαχαιροπίρουνα.