Εικ.1 Αλλοιώσεις κνησμώδους δερματίτιδας σε πτερύγιο ωτός, λόγω ατοπικής δερματίτιδας.

Εικ. 2 Αλλοιώσεις κνησμώδους δερματίτιδας, στην κοιλιακή χώρα, λόγω τροφικής αλλεργίας.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι αρκετά συνηθισμένες στην καθημερινότητα του σκύλου και της γάτας. Συμπτώματα όπως κνησμός, ωτίτιδες, λείξη των άκρων, διάρροιες μπορεί να οφείλονται σε αλλεργικές αντιδράσεις.

1. Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες στον σκύλο και στη γάτα

Οι πιο συχνές αλλεργικές καταστάσεις στον σκύλο και στη γάτα είναι η ατοπική δερματίτιδα, η τροφική αλλεργία και η από ψύλλους δερματίτιδα

2. Ποια είναι η πιο συχνή κλινική εκδήλωση των παραπάνω αλλεργιών

Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση των παραπάνω αλλεργιών είναι η κνησμώδης δερματοπάθεια. 

3. Ποια είναι τα σημεία εκδήλωσης της κνησμώδους δερματοπάθειας

Τα πιο συχνά σημεία εκδήλωσης είναι τα ακόλουθα:  πτερύγια των αυτιών, μεσοδακτύλια διαστήματα, οπίσθια μοίρα του σώματος, η περιοχή των πλευρών.

4. Σε ποιες ηλικίες εμφανίζονται οι παραπάνω αλλεργίες.

Η ηλικία εμφάνισης ποικίλει και ξεκινά από τους έξι μήνες χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια ηλικία που σταματούν να εμφανίζονται.

5. Υπάρχει εποχικότητα στην εκδήλωση των παραπάνω αλλεργιών.

Η τροφική αλλεργία και η αλλεργία που οφείλεται στους ψύλλους δεν έχει εποχικότητα. Αντιθέτως, η ατοπική δερματίτιδα έχει εποχικότητα στην εκδήλωσή της, χωρίς όμως αυτή να προσδιοριστεί με ακρίβεια.

6. Ποια είναι η πιο συχνή αλλεργία από τις παραπάνω.

Η ατοπική δερματίτιδα φαίνεται ότι είναι η πιο συχνή αλλεργική δερματίτιδα.

7. Ποια είναι η θεραπεία των παραπάνω αλλεργιών

Η θεραπεία των παραπάνω αλλεργιών είναι ένα μείγμα ειδικών τροφών, κατάλληλων για δερματολογικά- αλλεργικά προβλήματα, φαρμάκων που μειώνουν τον ουδό του κνησμού, καθώς και αντιβιοθεραπείας για την αντιμετώπιση των δευτερογενών αλλοιώσεων που προκαλούνται λόγω του κνησμού.

8. Παρενέργειες που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω των αλλεργιών

Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια που δημιουργείται είναι η σταφυλοκοκκική δερματίτιδα. Ο s.aureus που φυσιολογικά υπάρχει στο δέρμα των ζώων, υπό συνθήκες αλλεργικών αντιδράσεων, υπεραναπτύσεται και έτσι δημιουργούνται μορφές δερματίτιδας που μπορεί για μήνες να ταλαιπωρούν το ζωάκι μας. Επιπλέον, μία εξαιρετικά συχνή παρενέργεια, λόγω της κνησμώδους δερματοπάθειας είναι το ωταιμάτωμα, το οποία είναι συλλογή αίματος ανάμεσα στα πέταλα του πτερυγίου του ωτός.  Αποτελεί χειρουργικό περιστατικό, με τις υποτροπές , λόγω κνησμού, να το κάνουν μία ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση.

9. Είναι εύκολη η αντιμετώπιση των αλλεργιών

Δυστυχώς η αντιμετώπιση των αλλεργικών καταστάσεων είναι αρκετά δύσκολη, τόσο για το κατοικίδιο, όσο και για τον ιδιοκτήτη. Απαιτεί συνεργασία με τον κτηνίατρο, συχνές επανεξετάσεις- επανεκτιμήσεις , ενώ πολλές φορές το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Tip για τις αλλεργικές δερματίτιδες

Μόλις παρατηρήσετε κνησμώδη φαινόμενα στο ζωάκι σας , επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας, καθώς η θεραπευτική προσέγγιση σε αρχικό στάδιο κάνει πολύ καλύτερη την πρόγνωση της νόσου, αφού περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό  οι δευτερογενείς αλλοιώσεις .

 

 Για περισσότερες πληροφορίες κλείστε ραντεβού τον κτηνίατρο σας.