Δερματοφυτίαση

Η δερματοφυτίαση είναι μία επιφανειακή νόσος του δέρματος. Συνήθως, σε υγιή ζώα δεν απατείται κτηνιατρική παρέμβαση, καθώς η νόσος αυτοιάται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η κτηνιατρική βοήθεια επιτρέπει την ταχύτερη αποκατάσταση της νόσου, ειδικά σε ζώα τα οποία είναι εξασθενημένα. Υπεύθυνα για τη δερματοφυτίαση είναι κυρίως τα Microsporum canis, Trichophyton mentagrophytes και T. verrucosum.

Κλινική εμφάνιση

Συνήθως εκδηλώνεται υποτρίχωση-αλωπεκία, ήπια κνησμώδης δερματοπάθεια, με το επίπεδο κνησμού να διαφοροποιείται κατά περίπτωση από πολύ ήπιο έως αρκετά έντονο. Οι αλλοιώσεις έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις κυκλική εμφάνιση (ringworm).

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Λουτρά με σαμπουάν που περιέχουν αντιμυκητιακούς παράγοντες 2-3 φορές την εβδομάδα έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπιση της νόσου. Καλό είναι να κουρευτεί καλά η πάσχουσα περιοχή για να μην μολυνθεί το περιβάλλον. Η χρήση συστηματικής αγωγής αποτελεί ένδειξη για σοβαρότερες περιπτώσεις. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η σταφυλοκοκκική μόλυνση που μπορεί να συνυπάρχει στο ζώο μας. 

Η διάρκεια της αγωγής ποικίλει κατά περίσταση, συνήθως χρειάζεται τέσσερις με πέντε εβδομαδιαίους κύκλους για την πλήρη ίαση του ζώου.