Δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά

Η δηλητηρίαση από οργανοφωσφορικά , γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως δηλητηρίαση από φόλα, είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να κάνει γνωστό στους ιδιοκτήτες σκύλων τα σημαντικότερα συμπτώματα που εμφανίζονται σ ́αυτή τη δηλητηρίαση, όπως επίσης και ενέργειες που δεν πρέπει να γίνουν από τους ιδιοκτήτες.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων εκδηλώνεται συνήθως μετά από την επιστροφή από τη βόλτα. Αυτά μπορεί να είναι: σιελλόρροια,δακρύρροια, ακράτεια ούρων,διάρροια,δύσπνοια, έμετοι, βραδυκαρδία, έντονος μυικός τρόμος , επιληπτικές κρίσεις και τελικά θάνατος.

Λόγω του εξαιρετικά επικίνδυνου της κατάστασης συνιστάται άμεση προσκόμιση σε κτηνιατρική κλινική για αντιμετώπιση του περιστατικού.

Επιπλέον καλό είναι να αποφεύγετε η οποιαδήποτε θ ́εραπευτική ́παρέμβαση από τον ιδιοκτήτη. Η χορήγηση σκευασμάτων πρόκλησης εμέτου, που πολλοί έκαναν στο παρελθόν, ιδιοκτήτες και γιατροί, αλλά ακόμα και στις μέρες μας, μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Ουσίες όπως, λάδι, αλατόνερο, ξίδι, γάλα, κ.α , θεωρητικά βοηθούν διότι μπορεί να προκληθεί έμετος,αλλά τις περισσότερες φορές , λόγω καταστολής του αντανακλαστικού της κατάποσης, εγκαθίσταται εισροφητική βρογχοπνευμονία, από τα ξένα σώματα που εισέρχονται στα πνευμονικά πεδία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν την κλινική εικόνα του ζώου και τελικά αυτά να θανατώσουν το σκύλο.

Η πρόγνωση τέτοιων περιστατικών είναι αρκετά ευνοική , μόνο αν η προσκόμιση στον κτηνίατρο είναι έγκαιρη χωρίς πειραματισμούς και άστοχες ”ιατρικές” πράξεις.