Λεϊσμανίωση (καλά αζάρ)
Η Λεισμανίωση , το ευρύτερα γνωστό ως Καλά Αζάρ, είναι μία πολύ διαδεδομένη νόσο της λεκάνης της Μεσογείου. Οφείλεται στο παράσιτο Leishmania infantum κυρίως , το οποίο μεταφέρεται μέσω του νήγματος του θηλυκού φλεβοτόμου.
Κλινικά Συμπτώματα:
Η Λεϊσμανίωση είναι υπεύθυνη για πλειάδα συμπτωμάτων που εμφανίζονται στον σκύλο. Χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα είναι η περιφερική λεμφογαγγλιομεγαλία, η απώλεια σωματικού βάρους, η αποφολιδωτική δερματίτιδα, οι έμετοι, η ρινορραγία, η ονυχομεγαλία-ονυχογρύπωση, η οργανομεγαλία στην πρόσθια κοιλία,ο πόνος στα οπίσθια άκρα, η ατροφία των κροταφιτών κ.α. Ως ηλικία εμφάνισης της νόσου αναφέρεται οι έξι μήνες ζωής του σκύλου και πάνω.
Πρόληψη:
Η καλύτερη πρόληψη της λεϊσμανίωσης έγκειται στη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Επιπλέον, συνιστάται ο ορολογικός έλεγχος τουλάχιστον μία φορά το έτος, για την ανεύρεση ορολογικά θετικών ασθενών. Τέλος, τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια ελέγχου της νόσου προτείνεται ο ετήσιος εμβολιασμός, ο οποίος διενεργείται μετά το αρνητικό αποτέλεσμα ορολογικής δοκιμής είτε στο ιατρείο, είτε σε εξειδικευμένο εργαστήριο.
Θεραπεία:
Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει θεραπεία της νόσου. Ο κτηνίατρος προσπαθεί να έχει τη νόσο σε ύφεση. Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι για να νοσεί ένα ζωάκι θα πρέπει να υπάρχει θετικός τίτλος αντισωμάτων μαζί με κλινική συμπτωματολογία. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει είτε πόσιμο διάλυμα , χορηγούμενο σε ημερήσια βάση για περίπου ένα μήνα, είτε υποδόριες εγχύσεις φαρμακευτικής αγωγής, ενώ συστήνεται και η διά
βίου φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.
Συμπερασματικά, η Λεϊσμανίαση είναι μία δύσκολη παθολογική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ζώου. Όμως η έγκαιρη διάγνωσή της και η σωστή συνεργασία κηδεμόνα με κτηνίατρο μπορούν να έχουν θαυμάσια αποτελέσματα για τη βιωσιμότητα του κατοικιδίου μας